15/06/2017

2017 yang senyap sunyi

Hari ni saja lapangkan diri. Berhenti kejap buat kerja hakiki. Sebab semalam dan kelmarin dah puas berhempas pulas menyiapkan satu lagi majalah sempena Internation Social Security Conference 2017 yang bakal berlangsung pada sekitar Ogos kelak.

Buletin, majalah, booklet atau apa sahajalah panggilannya Social Protection Insight ini julung kali di terbitkan pada 2016 juga sempena International Social Security Conference 2016. Alhamdulillah, majalah yang dinaungi oleh Encik Nurhisham selaku economist yang rata dikenali, berjalan lancar dan kurang stress dari job-job design magazine yang lain.

Majalah Social Protection Insight Jilid satu ini dibuat dalam bentuk A4, finishing stapler binding.


Social Security Insight-- vol 1 from Faridah Noor Mohamed

Sampai di sini sahaja setakat ini. 

Sambung lagi lain kali.

24/12/2015

Selamat Bercuti, Selamat Datang 2016!

Lagi 6 hari, habislah tahun 2016. Aku dah mula bercuti meninggalkan pejabat. To be honest tahun ni adalah tahun yang penuh cabaran dalam kerjaya aku. Aku dah tak buat kalendar sebab seorang designer otai baru masuk deparmtent aku dan dia ambil alih job design calendar tahun ini.

Tak banyak projek besar besar yang aku handle tahun ni. Kebanyakkannya runcit-runcit je. Rasa macam boleh kira dengan jari je projek aku yang keluar dari bangunan pejabat aku. Salah satunya ialah Buletin untuk diedarkan dalam satu persidangan Asian Social Security yang berlangsung di Singapore.

Buletin tersebut di print dalam format Adobe Indesign size A4 (A3 spread) menggunakan digital printer sahaja. Di bawah ini adalah sneak peak dalam format PDF.

 

Lepas tu Folder ADP yang akan digunakan sepanjang musim oleh calon-calon pelapis organisasi. Pun banyak juga isu demi isu. Design bertukar dan bertukar. Dan aku tak tahulah selepas ni apa pulak nak jadi.

 

Aku hantar dua option. Yang aku pegang tu kena reject. Ya, mereka sepakat suka yang colourful font design at the back.


The chosen one. Bahagian dalam.


Bahagian belakang.

Dan yang lainnya banyak projek runcit-runcit je. Infografik, banner header dan pending projek yang on going tak stop stop. Sempena cuti ni aku nak study skill baru dan explore new trend in design. Hopefully 2016 banyak lagi projek yang mencabar dan menyeronokan. Selamat tahun baru 2016.

Oh ya. Aku dah ada linkedin profile. Silalah jenguk.